Pagina's

dinsdag 17 maart 2015

ZELF GRANOLA MAKEN


De laatste tijd probeer ik weer iets gezonder te eten en ontbijt ik met yoghurt met daarin zelfgemaakte granola. Veel soorten muesli, cruesli en granola die je in de supermarkt koopt bevatten toch nog veel toegevoegde suikers. Ook heb ik vaak het probleem dat er dingen in zitten die ik niet lekker vind, zoals gedroogd fruit of rozijnen. In deze blogpost het recept voor een lekkere gezonde granola met noten en zaden!

Granola maken is helemaal niet zo moeilijk. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, ik kies bijvoorbeeld voor een granola met noten, zaden en kokos. Natuurlijk kun je ook een van de ingrediënten die ik gebruik weglaten, of juist iets toevoegen.

Wat heb je nodig?
Granola maken hoeft niet heel erg precies, hoeveel je kunt maken ligt ook aan de grootte van de bakplaat. De volgende ingrediënten zitten in de granola die ik altijd maak:
- Ongeveer 160 gram noten (walnoot, pecan, amandel, cashew, hazelnoot)
- Naar smaak wat zaden en pitten (sesamzaad, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten)
- Een flinke koffiebeker vol met havervlokken
- Een handje kokosvlokken en een handje amandelschaafsel
- 3 lepels kokosolie
- Honing /Agave siroop.





Verder een mengkom, een bakplaat met daarop bakpapier, een oven en een hakmolen (of iets anders om de noten mee te hakken).

Aan de slag
Begin met het hakken van de harde noten zoals amandel en hazelnoot, de noten hoeven niet helemaal fijngemalen te worden. Gooi de amandel en de hazelnoot in de mengkom en hak nu de zachtere noten zoals walnoot, pecan en cashew. Voeg de andere noten ook aan de beslagkom toe. Nu kan je naar smaak wat noten en zaden toevoegen, hoeveel je hiervan toevoegt maakt niet echt uit. Zelf doe ik meestal een á twee eetlepels, dit ligt natuurlijk ook aan hoeveel verschillende soorten je in je granola wilt. Verder vind ik wat kokosvlokken en amandelschaafsel er ook lekker door, hiervan gebruik ik een flinke hand. Voeg nu de havermout aan de noten en zadenmix toe.



Kokosolie is hard, dus deze moet je eerst even smelten in een pan of in de magnetron. Meng de drie eetlepels kokosolie met wat honing/agave en giet dit over de notenmix in de beslagkom. Roer de kokosolie door het mengsel heen. Als de noten aan de havervlokken blijven plakken is het goed, deze klonten zijn juist het lekkerst!


Spreidt het mengsel nu uit over de bakplaat. Als je vrij veel hebt is het beter om twee keer te bakken, anders wordt het onderste deel misschien niet knapperig. Bak de granola ongeveer 15 minuten op 175 graden en blijf goed in de buurt want het verbrandt snel. Schep elke vijf minuten de granola even om, zo wordt alles even knapperig. 





Wanneer de granola goudbruin is, is hij klaar! Nu hoef je de granola alleen nog laten af koelen en in een leuke pot of bakje te stoppen om te bewaren. Zelf eet ik de granola graag in yoghurt of kwark als ontbijt.

- Liset


5 opmerkingen:

  1. looks good! ik heb dit echt nog nooit op maar zo in die potjes allemaal is leuk XD

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb Liset deze granola zien maken en heb gisterochtend zelf geproefd hoe lekker het was in een bakje yoghurt. Maar wat wil je met zo'n notenliefhebber als ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aah dit lijkt me zoo lekker! Het is ook leuk dat je het zelf gemaakt hebt, dat is weer wat motivatie om eerder op te staan en te ontbijten haha :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De foto's en de granola zijn beiden puur en onbewerkt ;-). En ik kan het weten want ik was er bij!!!

    BeantwoordenVerwijderen