Pagina's

zaterdag 14 maart 2015

DE PERFECTE ZONNEBRIL


Zoals je misschien al hebt gemerkt, de zon is terug in ons land. Sinds een paar dagen hoor je de vogels weer fluiten. Dit is het perfecte moment om je zonnebril weer tevoorschijn te halen en af te stoffen. Of natuurlijk om een nieuwe te kopen! Ik heb een hele collectie zonnebrillen, waarvan de helft echt een miskoop is geweest.
Dus wat is nou de perfecte zonnebril voor jou? En hoe weet je welk model zonnebril bij jouw gezicht staat?

Gezichtsvorm
Het begint allemaal met de vorm van je gezicht. Er zijn zo veel soorten en maten zonnebrillen, welke staan bij jouw gezicht?
Er zijn over het algemeen zeven verschillende categorie├źn gezichtsvormen.
Laten we beginnen met een ovale gezichtsvorm: Heb jij een ovaal gezicht? Hoge jukbeenderen en een smal toelopende kin. Dan ben jij de gelukkige. Ongeveer elke zonnebril staat jou!
Rond: Als je een rond gezicht hebt is je gezicht ongeveer even lang als breed en heeft het geen 'hoeken'. Jouw ideale zonnebril is recht of hoekig en donker van kleur, zodat het gezicht smaller en langer lijkt.
Hartvormig: de jukbeenderen en het voorhoofd zijn breed, de kin en mond zijn smal. Kies voor een niet al te breed of groot model zonnebril om de jukbeenderen en het voorhoofd minder groot te laten lijken. Een lichtgekleurd model, of een montuur dat van onderen breder is dan van boven kan goed werken.
De omgekeerde hartvorm: de kaaklijn is breder dan jukbeenderen en voorhoofd. Als je deze vorm gezicht hebt, ga dan voor een 'breed' montuur dat je jukbeenderen meer 'gewicht' geeft.
Diamantvormig: een smal voorhoofd, brede jukbeenderen en een smalle kin. De ideale zonnebril laat je gezicht breder lijken. Ga dus voor een bril die van boven recht is en glazen met van onderen een ronde vorm heeft zoals de pilotenbril.
hoekig en vierkant: voorhoofd en kaaklijn zijn ongeveer even wijd. Jouw ideale zonnebril: ronde lijnen en monturen die je gezicht eerder lang dan breed maken (geen te brede monturen dus)
hoekig en lang: het gezicht is langer dan het breed is. Ga voor een groot montuur dat het centrale deel van je gezicht bedekt. Grote, ronde glazen bijvoorbeeld maken je gezicht optisch gezien minder lang.

Kleur
De kleur van je zonnebril kan ook verschil maken. In het algemeen geldt dat je het beste een montuur kunt kiezen dat aansluit bij je 'kleurtype'. Dit heeft met je huidskleur, haarkleur en de kleur van je ogen te maken. Ze noemen dit warme types of koude types.
Warme types hebben meestal een gelige of perzikachtige huidskleur, haartinten zijn goudblond, goudbruin, kastanje of bruinzwart. Warme types kunnen goed 'warm' gekleurde monturen als goud, koper en goudbruin hebben
Koude types hebben een huidskleur met een blauwige, roze of roodachtige ondertoon. Koude haartinten zijn asblond, zilvergrijs, blauwzwart. Koude types staan koele kleuren als zwart, zilvergrijs, blauwgrijs, blauw en roze beter.

Ik zelf heb een heel klein gezicht. Ik moet hier altijd heel erg rekening mee houden als ik een zonnebril koop. Eigenlijk kan ik alleen hele kleine monturen hebben omdat ik anders een zonnebril met een gezicht ben in plaats van een gezicht met een zonnebril.


Dit zijn mijn favoriete zonnebrillen uit mijn collectie tot nu toe!
Wat is jouw favoriete zonnebril?

- Iris

3 opmerkingen:

 1. Oh, hele handige tips! Toevallig heb ik net een nieuwe zonnebril gekocht. Voldoet niet echt aan de tips haha, maar goed..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De eerste zonnebril is prachtig! Bij mij staan bijna alle brillen wel dus ik koop altijd van alles wat, maar de stijl van die van jou vind ik zelf ook het leukst en daar heb ik er het meest van :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo!
   Dankjewel voor je reactie, de eerste zonnebril heb ik van ebay!
   xx Iris

   Verwijderen